Leonardit Organik Toprak Düzenleyici
Leonardit'in Bitki Üretimindeki Etkileri
22.01.2013 22:24
Biyolojik Etkileri
Bitki enzimlerini uyarır,
Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar,
Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından istenirler ve hızla çoğalmalarını sağlarlar,
Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırırlar,
Bitkilerin...
>>
———
Hümik Maddelerin Kumlu ve Killi Toprakta Faydaları
22.01.2013 22:24
Kumlu toprakların aralıklı bir yapısı vardır. Bu tip topraklarda besinler aşağı doğru kolayca ilerler ve üretici için ekonomik kayıplara neden olur. Organik maddeler yani humarlar toprağın besin maddesini tutmasını ve bitkinin bunlardan daha rahat faydalanmasını sağlar. Hümik maddelerin...
>>
———
LEONADİT NE DEĞİLDİR?
22.01.2013 22:18
LİNYİT KÖMÜRÜ, TORF (TURBA), GİDYA VE K-HUMAT LEONARDİT DEĞİLLERDİR.
Dünya’da yaşayan insanların hemen hemen hepsi, maden cevherlerini hiç görmemiş olsalar bile, demirin bakırdan,...
>>
———
LEONARDİT NEDİR?
22.01.2013 22:17
LEONARDİT; DİĞER BÜTÜN MADENLER GİBİ, KENDİNE HAS FİZİSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ İLE KENDİNE HAS OLUŞUM SÜRECİ VE JEOLOJİSİ OLAN DOĞAL BİR MADENDİR.
Bu gün Ülkemizde diğer madenlerle en fazla karıştırılan ve en fazla birbirinden çok farklı tanımlara sahip olan maden...
>>
———
Leonardit Organik Toprak Düzenleyici
Leonardit Organik Toprak Düzenleyici
Besin alımını arttırır. Dona dayanıklılığı arttırır. Toprak özelliklerini iyileştirir. Organik madde içeriğini arttırır. Tohum çimlenmesini destekler. Toprağı havalandırır ve su alımını iyileştirir. Yararlı toprak canlılarını harekete geçirir. EC ve pH değerlerini dengeler. Toprak erezyonunu önler. Kök gelişimini teşvik eder. Hasatta verim ve kaliteyi artırır. Patojenlerin önüne geçer, bitkiye yardımcı olur.
Toprakların sürdürülebilir kullanımını devam ettirmek, çevre kirliliğini azaltmak, azotlu ve fosforlu ticaret gübrelerinin kullanımını aza indirmek amacıyla ve dünyada organik tarıma olan talebin artması gözönüne alındığında organik gübre kullanımına ağırlık verilmesinin gerektiği ortaya çıkan bir gerçektir. Bu bakımdan ülkemizde bulunan organik kaynaklar yeterli miktarlardadır. Bu kaynaklardan birisi de toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirebilecek nitelikte olan Leonardit materyalidir.
Önemli bir humik ve fulvik asit kaynağı olan leonardit toprak düzenleyicilerde kullanılan organik madde kaynağıdır. Ayrıca uygun pH (%5) düzeyi leonarditin tarımsal açıdan kullanımında büyük yararlar sağlamaktadır.
Tamamen organik kökenli olan ve oluşumu yüzbinlerce yıl alan Leonardit toprağa organik madde dışında humik ve fulvik asit sağlayarak toprağın kimyasal ve fiziksel kalitesini olumlu yönde geliştirmektedir. Leonardit özellikle Türkiye gibi toprakları kireççe zengin ortamlarda sağladığı organik asitlerle bitki besin maddelerinin alımını arttırmaktadır. Başka bir ifadeyle topraklarımızda yıllardır yanlış gübreleme sonucu birikmiş olan fosfor, potasyum gibi besin elementlerini çözerek bu besin elementlerinin alımını sağlamaktadır. Leonardit yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle sulama suyunun topraktan hemen uzaklaşmasını engelleyerek düşük su tüketimini sağlamaktadır.