Kolay Çim

Sitede ara

Leonardit'in Bitki Üretimindeki Etkileri

22.01.2013 22:24

 Biyolojik Etkileri

 
Bitki enzimlerini uyarır,
Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar,
Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından istenirler ve hızla çoğalmalarını sağlarlar,
Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırırlar,
Bitkilerin vejetatif organlarının ve köklerinin büyümesini uyarır,
Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini artırarak, bitki beslenmesini yükseltir,
Bitkinin yaşam isteğini artırır,
Bitkinin yaşama isteği ve tohumun çimlenme gücünü artırır,
Bitki kök sistemi ve hücre çoğalmasını uyararak bitkinin dengeli büyümesini sağlar.
 
Kimyasal Etkileri
 
Toprağın özelliklerini koruma gücünü artırır,
Alkali şartlarda demirin bitki tarafından alınabilirliğini sağlar,
Bitki gelişimi için gerekli olan organik ve mineral maddelerin her ikisini de zenginleştirir,
Bitkilerin ihtiyacı olan kimyasal gübrelerin, kök bölgesinde toprak suyunda tutulmasını sağlar,
Toprağın iyon değişim kapasitesini en uç noktaları çıkarır,
Topraktaki elementlerin bitki tarafından alınabilir forma sokulmasını sağlar,
Toprakta tamponlama yaparak toksisiteyi önler,
Toprak tuzluluğunun azalmasına yardımcı olur.
 
Fiziksel Etkileri
 
Toprağın parçalanma yapısını olumlu düzeye getirir,
Toprağın verimlilik kapasitesini artırır,
Toprağın havalanması arttırır,
Tohum yatağını güçlendirir,
Toprak erozyonunu önler,
Toprağın kolay ısınmasını sağlar,
Toprağın su tutma kapasitesini dengeler
Bitki Gelişimine Etkisi
 
 
Leonarditin bütün tarım ürünlerinde verimi önemli ölçüde arttırdığı araştırmalarla kanıştanmış bir gerçektir.
Yapılan uygulamalı araştırmalar sonunda bazı bitkilerde leonardit kullanılması ile elde edilen verim artışları aşağıda oranlarda bulunmuştur.
ÜRÜN ADI
 
VERİM ARTIŞ ORANI
 
Buğday
 
% 13-25
 
Domates
 
% 20-30
 
Arpa
 
% 15-18
 
Lahana
 
% 25-30
 
Karabuğday ve Darı
 
% 25-50
 
Elma
 
% 8-20
 
Mısır
 
% 30
 
Üzüm
 
% 25-30
 
Patates,Havuç
 
% 25-40
 
Pancar.Turp
 
% 25-40
 
Bütün narenciyelerde
 
% 30-60
 
Pamuk
 
% 10-30
 
Salatalık
 
% 34-38
 
Çayır,Çim
 
% 100 e kadar
 
 
 
Bunların dışında çiçek yetiştiren firmalardan alınan bilgilere göre:
 
Üretilen gül ve papatyanın miktarı %30-100 arasında artmıştır; köklenme fazlalaşmıştır ve çiçeklerin açma zamanında 10-15 gün arası erkencilik sağlanmıştır. Leonardit tarım ürünlerinde sadece verimi arttırmakla kalmamaktadır ürünün kalitesini de iyileştirmektedir. Leonardit uygulanınca tarım bitkilerinin bünyelerinde daha fazla besleyici-yararlı elementler toplanmaktadır.
 
Örneğin leonardit kullanılması ile:
 
C vitamini
 
Pancarda %100 e kadar
 
 
 
Turpta %30 a kadar
 
   
Carotone
 
Pancarda %100 e kadar
 
 
 
Lahanada %25 artmıştır
 
   
Riboflovin
 
Bazı sebzelerde %8-14 oranında artmıştır
 
   
Niacin
 
Pancarda %79 artmıştır
 
 
 
Lahanada %42 artmıştır
 
 
 
Turpta%50 artmıştır
 
Protein pancar ve lahana yapraklarında %16-18 fosfor %26-28 oranında artmıştır.
Patateste daha fazla nişasta birikmiştir
 
Ketende daha kaliteli lifler oluşmuştur.
 
Köklerde daha kaliteli yağlar birikmiştir.
 
Pamukta nükleer asit oranı hızla artmıştır.
 
Ayçiçeği tohumlarında yağ oranı hızla artmıştır.
 
Domatesteki şeker ve C vitamini %45 oranında artmıştır.
 
Geri

© 2013 Tüm hakları saklıdır.