Leonardit'in Bitki Üretimindeki Etkileri
22.01.2013 22:24Biyolojik Etkileri
Bitki enzimlerini uyarır,
Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar,
Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından istenirler ve hızla çoğalmalarını sağlarlar,
Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırırlar,
Bitkilerin vejetatif organlarının ve köklerinin büyümesini uyarır,
Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini artırarak, bitki beslenmesini yükseltir,
Bitkinin yaşam isteğini artırır,
Bitkinin yaşama isteği ve tohumun çimlenme gücünü artırır,
Bitki kök sistemi ve hücre çoğalmasını uyararak bitkinin dengeli büyümesini sağlar.
Kimyasal Etkileri
Toprağın özelliklerini koruma gücünü artırır,
Alkali şartlarda demirin bitki tarafından alınabilirliğini sağlar,
Bitki gelişimi için gerekli olan organik ve mineral maddelerin her ikisini de zenginleştirir,
Bitkilerin ihtiyacı olan kimyasal gübrelerin, kök bölgesinde toprak suyunda tutulmasını sağlar,
Toprağın iyon değişim kapasitesini en uç noktaları çıkarır,
Topraktaki elementlerin bitki tarafından alınabilir forma sokulmasını sağlar,
Toprakta tamponlama yaparak toksisiteyi önler,
Toprak tuzluluğunun azalmasına yardımcı olur.
Fiziksel Etkileri
Toprağın parçalanma yapısını olumlu düzeye getirir,
Toprağın verimlilik kapasitesini artırır,
Toprağın havalanması arttırır,
Tohum yatağını güçlendirir,
Toprak erozyonunu önler,
Toprağın kolay ısınmasını sağlar,
Toprağın su tutma kapasitesini dengeler
Bitki Gelişimine Etkisi
Leonarditin bütün tarım ürünlerinde verimi önemli ölçüde arttırdığı araştırmalarla kanıştanmış bir gerçektir.
Yapılan uygulamalı araştırmalar sonunda bazı bitkilerde leonardit kullanılması ile elde edilen verim artışları aşağıda oranlarda bulunmuştur.
ÜRÜN ADI
VERİM ARTIŞ ORANI
Buğday
% 13-25
Domates
% 20-30
Arpa
% 15-18
Lahana
% 25-30
Karabuğday ve Darı
% 25-50
Elma
% 8-20
Mısır
% 30
Üzüm
% 25-30
Patates,Havuç
% 25-40
Pancar.Turp
% 25-40
Bütün narenciyelerde
% 30-60
Pamuk
% 10-30
Salatalık
% 34-38
Çayır,Çim
% 100 e kadar
Bunların dışında çiçek yetiştiren firmalardan alınan bilgilere göre:
Üretilen gül ve papatyanın miktarı %30-100 arasında artmıştır; köklenme fazlalaşmıştır ve çiçeklerin açma zamanında 10-15 gün arası erkencilik sağlanmıştır. Leonardit tarım ürünlerinde sadece verimi arttırmakla kalmamaktadır ürünün kalitesini de iyileştirmektedir. Leonardit uygulanınca tarım bitkilerinin bünyelerinde daha fazla besleyici-yararlı elementler toplanmaktadır.
Örneğin leonardit kullanılması ile:
C vitamini
Pancarda %100 e kadar
Turpta %30 a kadar
Carotone
Pancarda %100 e kadar
Lahanada %25 artmıştır
Riboflovin
Bazı sebzelerde %8-14 oranında artmıştır
Niacin
Pancarda %79 artmıştır
Lahanada %42 artmıştır
Turpta%50 artmıştır
Protein pancar ve lahana yapraklarında %16-18 fosfor %26-28 oranında artmıştır.
Patateste daha fazla nişasta birikmiştir
Ketende daha kaliteli lifler oluşmuştur.
Köklerde daha kaliteli yağlar birikmiştir.
Pamukta nükleer asit oranı hızla artmıştır.
Ayçiçeği tohumlarında yağ oranı hızla artmıştır.
Domatesteki şeker ve C vitamini %45 oranında artmıştır.
———
Geri